Klassinen vs. moderni

Minulla oli lokakuusta lähtien mielenkiintoinen muotokuvaprojekti työn alla, jossa tarkoituksena oli tehdä samasta henkilöstä kaksi kuvaa toisistaan erottuvilla tyyleillä. Käytin tästä projektista nimitystä klassinen vs. moderni. Toteutin klassisen muotokuvan Repin-instituutin oppien mukaan ja toisen henkilökuvan sarjakuvamaisesti.

Projektiin piti valita henkilö, jonka kanssa tiesin operaation olevan sujuvaa. Koska piirsin mallin kotona, oli tärkeää muistaa, etten voinut vaatia häneltä tuskallisen pitkiä istuntoja. Repin-instituutissa ihmisiä piirrettäessä eräs opetaja muistutti, että tärkeintä on mallin hyvinvointi. Sinänsä ironista, että kuulemani mukaan Pietarin kuvataideakatemiassa monet mallit pyörtyilivät kesken sessioiden vaikeiden asentojen takia.

Muotokuvan vaiheet
Muotokuvan vaiheet 2
Koska projektilla ei ollut kiirettä, eikä sen takia kummankaan tarvinnut menojaan muutella, se venähti kahden kuukauden mittaiseksi. Loppujen lopuksi kävin vain viisi kertaa iltaisin piirtämässä muotokuvaa.

Olen puhunut siitä kuinka tietyn asteinen rentous sopii minulle, mutta tässä jutussa siitä oli itse asiassa enemmän haittaa. Toisin kuin kouluissa, minulla oli nyt malliin koko ajan kontakti. Monesti jäimme vain höpisemään kaikenlaista keskenämme ja usein huomasinkin työstäväni monien istuntojen ajan pelkästään muutamaa epämääräistä hiuksen haituvaa.

Valmis muotokuva muunneltu 1
Läheltä

Lopputulokseen olen varsin tyytyväinen, vaikka puurtamiseksi homma välillä menikin. Muotokuvat ovat mielenkiintoisia haasteita, jossa kyse ei ole pelkästään kopioimisesta. Mallille on hyvä muistuttaa, että muotokuva on taiteilijan oma näkemys henkilöstä, ei yleinen totuus.

Toista kuvaa varten en sentään vaatinut mallin poseeraamista tuossa asennossa kuin hetkisen, sillä toteutin sen valokuvan pohjalta. Sarjakuvamaiseen henkilökuvaan halusin jotakin mikä kertoisi enemmän ihmisestä ja hänen harrastuksistaan. Koska vakavan muotokuvan tekeminen oli varsin työlästä, halusin tähän toiseen mahdollisimman mielenkiintoisen poseerauksen.

Lyijykynä luonnos

Tein ensin lyijykynäluonnoksen A3-kokoon. Tussauksen suoritin myös käsin, jonka jälkeen skannasin kuvan koneelle ja siirryin värittämään sitä photarissa. Kokeilin ensin mahdollisimman todenmukaista väritystä, mutta se olisi tehnyt hahmosta ja koko kuvasta persoonattoman. Kuva olisi toiminut ilman värejäkin, joten siitä syystä halusin käyttää mahdollisimman rajoitettua väripalettia. Vihreän värin valitsin siksi, että kyseessä on mallin lempiväri.

Minnalle mustavalkea

Minnan poseeraus värilinjat 2

Tämä oli oikein mukava projekti, josta jäi hyvä fiilis molemmille. Ideaa tälläisestä projektista on pidetty varsin kiinnostavana, jollaisia voisin toteuttaa muistakin ihmisistä. Nämä kuvat tein ystävälle, jonka kanssa halusin muutenkin saada viettää aikaa.

Minnan kuvat kopio

Mainokset

Tietoja Teräskäsine

28-vuotias kuvataiteilija, joka tykkää myös piirrellä sarjakuvia. Fanitan Nintendoa, pidän elokuvista ja olen liha- ja suklaansyöjäö. Tilauspyyntöjä otan vastaan osoitteeseen ahonen12@gmail.com
Kategoria(t): Elämää. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Klassinen vs. moderni

 1. keijjo sanoo:

  Monesta syystä luulen että tulet pärjäämään taiteen alalla.

  • Teräskäsine sanoo:

   Luulin pitkään valinneeni yksinäisen alan, jossa ei tarvitse olla tekemisissä kenenkään kanssa, mutta nyt en ole muuta tehnytkään kuin yhteistyötä ja luonut suhteita moniin erilaisiin ihmisiin. Siinä vaiheessa kun lopetin itseni ja tekemisieni vähättelemisen, asiat ovat lähteneen rullaamaan aivan eri tavalla. Samalla tulee tietenkin turpiinkin useammin, mutta sehän vain vahvistaa. 😉

   Taidekouluissa pitäisi opettaa itsetunnon vahvistamista, sillä sitä ei tunnu olevan juuri kenelläkään. Opiskellessani olen tavannut enemmän töitään häpeäviä rassukoita, joilta tuntuu kanttia löytyvän aina vääriin asioihin. Myös yksinkertaiset käytöstavat kättelemistä myöten tuntuvat olevan monilla aivan hakusessa.

Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s